کوکسا

کوکسا Kuksa فنجون های دست سازیه که یکی از  محصولات  متنوع  صنایع دستی، صنایع سنتی (Duodji) اهالی سامی ، یعنی مردم بومی لاپلند هست. برای دوستداران فضای باز در شمال ، این وسیله ایده آله چرا که می تونه درجه حرارت شدیدی رو تحمل کنه، نوشیدنی های سرد یا گرم رو توی خودش نگه داره و برای جمع آوری انواع توت ها یا مایعات به شما کمک کنه.

طبق یک  سنت قدیمی، شما باید کوکسای خودتون بتراشید یا اون رو هدیه بگیرید اما خب والدین اغلب اون رو به فرزندان خودشون هم  منتقل می کنند.

خب شاید براتون سوال پیش اومده که اصلا لاپلند کجا هسسسسسست؟؟پس بریم سراغ لاپلند…

لاپلند

لاپ‌لَند (به فنلاندی: Lappi و به سوئدی: Lappland) نام منطقه و مرز فرهنگی ای در اروپای شمالیه که بیشتر اون در مدار قطبی شمال واقع شده. این منطقه، نواحی شمالی دانمارک، نروژ، سوئد و فنلاند رودربر گرفته و تا شبه‌جزیره کولا در روسیه امتداد داره. لاپ‌لند از سمت غرب، توسط دریای نروژ، از شمال به‌وسیله دریای بارنتز و از شرق توسط دریای سفید، احاطه شده.

این منطقه به خاطر اقوام شمال اسکاندیناوی که به «لاپ» معروفند و به‌طور پراکنده برای چند هزار سال در اون ساکن هستند، لاپلند نامیده میشه. بسیاری از اقوام لاپ، زندگی یکنواخت و ساکنی دارند و با سایر مردم اسکاندیناوی و فنلاند، پیوند برقرار کردند. این منطقه، همچنین محل زیست صدها هزار رأس گوزن شمالی است.

ساکنین لاپلند

بعضی از ساکنان لاپلند، کوچ‌نشینند و با گله‌های گوزن شمالی خودشون ، از محلی به محل دیگه، کوچ می‌کنند. اونها توی چادر زندگی کرده و از گوشت گوزن، تغدیه می‌کنند. سایر مردم این کشور، ماهیگیر یا کشاورز بوده و در کلبه‌های روستایی زندگی می‌کنند. جالبه بدونید زبان مردم لاپلند، بسیار شبیه به زبان فنلاندیه . لاپلندی‌ها با پوشیدن لباس‌هایی از جنس پشم یا پوست گوزن شمالی، خودشون رو گرم نگه می‌دارند. لباس‌های اونها به رنگ روشنه.

به قول یه بنده خدایی « خداییییییا بسه دیگه 🙂  »

منظور اینه که بسه دیگه در مورد لاپلند توضیح زیاد دادیم بریم سراغ کوکسامون

طرح کوکسا

دسته  این فنجان سنتی در سطح خط تاج فنجان قرار گرفته. این ویژگی شکل قابل تشخیص و زیبایی به فنجان می ده. یک کوکسا دستگیره بسیار محکم در انواع مختلف داره : دو سوراخ ، یک سوراخ یا حتی تخت.

در هر صورت ، یه چسبندگی  دل اگیزی داره و از لیز خوردن لیوان از دست شما جلوگیری می کنه. این زمانی مفیده که انگشتهای یخی شما سفت و ضعیف شده باشه. قطعه کروی  اون می تونه  گرد یا همسطح هم باشه به طوری که روی یک میز بایسته. 

چوب این فنجون می تونه اختلافات دمایی  زیادی رو تحمل کنه. بنابراین ریختن آب جوش در حالی که دمای هوا منفی 15 درجه سانتی گراده برای اون مشکلی نداره. علاوه بر این، اگر احیانا از دستتون بیفته ترک نمیخوره.

چطوری کوکسا بسازم

تابحال دقت کردید که اگر چیزی در مورد کوکسا توی اینترنت وجود داشته باشه، نحوه تهیه یک نوع از کوکسا برای خودتونه.

برای به دست آوردن یک  نتیجه با دوام ، باید از چوب به اصطلاح  چوب توس قطبی یا یک بور  و به اصطلاح ( AE burl) استفاده کنید اگرچه در ساخت این فنجون از چوب درخت گردو هم استفاده می شه. 

اگر احیانا چوب تازه در اختتیار دارید نحوه ساختش رو باید کنترل کنید. در حال تازه بور (چوب مورد نظرمون) تقریباً  با تبر شکل گرفته و با چاقوی تیز صاف می شه. این روند باید در یک روز اتفاق بیفته تا از خشک شدن چوب جلوگیری کنه. تکنیک های مختلف برای تازه نگه داشتن چوب وجود داره. برخی چوبشون رو به مدت یک ساعت یا بیشتر توآب نمک می جوشونند، اون رو آبکشی کرده و می گذارند خشک بشه.

دیگران اون رو تا دو هفته توی یه کیسه کاغذی باز قرار میدن. هر دو روش از تبخیر سریع رطوبت جلوگیری می کنه.اگرچه این روش می تونه ترک در چوب ایجاد کنه. پس از اتمام عملیات ، می توان چوب را برای آخرین مرحله سمباده کاری و روغن کاری کرد و با چند تزریق روغن اون رو جبران کرد.

 افتتاح کوکسا تون خیلی مهمه .شما باید  آناون رو با  آب زیاد تا لبه پر کنین و اجازه بدید برای چند دقیقه اثر بمونه . مراقب زیبایی جنگل شمال اروپا و جادوی شفق قطبی باشید . بعدش میتونید نوشیدنیون رو میل کنید:)

برای مطالعه تاریخچه ماتروشکا کلیک نمائید

بازدیدها: 624

21 نظر برای “کوکسا

    1. سلام بزرگوار
      متاسفانه کوکسا در ماهیتش دارای دسته است که خود انواع مختلف دارد.در عین حال شما می توانید این محصول را بدون دسته و سفارشی درخواست سفارش دهید
      شما می توانید جهت ارائه سفارش خود با مسئولین فروشگاه چوبین تماس بگیرید

  1. دست سازه خودتونه یا وارداتیه؟از این بابت می پرسم که توی متنتون اشاره کردید خاستگاهش ایران نیست.

  2. سلام، من فروشگاه لوازم چوبی دارم، اگر برا فروش تعداد بخوام موجودی دارید؟قیمت چطوری حساب می کنید؟
    ممنون اگر جواب بدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: محتوی محافظت شده است !!